Hur bygger du upp en video?
Vi är alla bekanta med hur en bok är uppbyggd, samma struktur gäller för filmer - vi har en början, en mitten, och ett slut. Alla berättelser är uppbyggda på samma vis, och inom marknadsföring så bli denna uppbyggnaden specificerad och fokuserad inom ett visst ämne. Det kan till exempel se ut såhär:

Vi blir introducerade till ett problem
Vi blir visade en lösning på detta problem
Vi får en inblick i hur våra liv kan se ut med rätt lösning
Vi blir erbjudna lösningen av företaget med en CTA (Call-To-Action)

Nästan alla reklamer är uppbyggda på detta vis, konsten är att få videon att kännas organisk. Det finns en fantastisk teori som heter “80-20”. Denna kan appliceras på nästan allt här i livet, och samma gäller annonsering i rörligt format. Vi vill göra en video med 80% värde för kunden och 20% eller mindre som handlar om är till själva säljandet. 
Vårt jobb är alltså att bidra med värde för kunden, inte tvärtom!
Vilken typ av video passar dig?
Ja… vilken färg är finast? Det är helt individuellt! Det viktiga är att du känner till din produkt eller tjänst väl och hur detta kan visas i ett rörligt format. Listan är lång över möjliga sätt att bygga upp en video på, men några av de vanliga är:

Explainer-videor
How to-videor
Produktdemos
Intervjuer
Företagsvideor (med syfte att lyfta en produkt eller tjänst)

Tricket är att veta vilket upplägg som passar just dig bäst, och detta är inte alltid det lättaste. Försök att tänka logiskt - om jag kommer in som helt ovetande om produkten/tjänsten, hur lär jag mig om denna snabbast och mest pricksäkert? I dessa fallen måste tankarna direkt gå till hur man lättast och mest förståeligt marknadsför sin produkt eller tjänst.

Är det ett digitalt verktyg så kan en explainer eller how-to passa väl. Är det ett stormkök så kan en produktdemo eller explainer passa väl. Är det en tjänst eller ett uppdrag så kan företagsvideos eller intervjuer vara rätt väg att gå.

Så nu vet du ungefär vad du vill skapa för typ av video, hur går du tillväga för att få tankarna att fastna på kamera?
Så förverkligar du dina videoidéer!
Resan till att skapa en video är ofta lång, men ack så rolig! Resan börjar med produkten eller tjänsten. Steget efter är att forma en idé kring hur denna kan visas upp eller förklaras, idéerna hamnar sedan på en mindmap och en storyboard för att se till så att videon har ett logiskt och kronologiskt flöde som är lättförståeligt för kunden. Steget därpå är att se över planen för att sedan anpassa den för att passa rätt syfte.

Vad är då syftet kan man ju fråga, det är helt beroende på produkten. Men en video kan och bör byggas upp olikt beroende på var i kundresan kunden befinner sig. Här kommer även våra lärdomar om 80-20-regeln in - videon ska enbart vara ca 20% säljande och 80% värdepackat för kunden.

Nu när det finns en plan för hur din video ska se ut så bör du börja tänka på hur det praktiskt ska filmas - ska det vara ljust eller mörkt? Inzoomat eller vidvinkel? Glad eller dramatisk visuell komposition? Filmningen i sig går smidigare desto tydligare plan du lagt upp i förarbetet. 

När allt är filmat så är ungefär halva jobbet klart. Steget efter är att redigera filmen, och även här finns oändligt med kreativa möjligheter att anpassa och stilisera videon. Det är otroligt viktigt att videon följer din grafiska profil och att det finns en igenkänningsfaktor i dina videor - detta kan vara stilen på videon, färgerna, musiken etc. 

Nu är det tunga lyftet klart! Allt som återstår är att få människor att se videon - här kommer marknadsföringen in! Efter all planering så är även den tänkta målgruppen satt och vårt jobb nu är att få rätt personer att se videon!
Back to Top