Vad är fördelarna och/eller nackdelar med att fota i svart/vitt?

Det är en fråga vi har får med jämna mellanrum.​​​​​​​


Fotografera Monokromt
Att fotografera monokromt handlar om mycket mer än att bilden råkar sakna färg - sanningen ligger i vår psykologi. När vi fotograferar med färg är det mycket i bilden som kan tävla om ögats uppmärksamhet, det är därför det finns regler och riktlinjer om hur vi ska styra ögat genom en bild. Ledande linjer, fokusering, gyllene snittet. Alla dessa är hjälpmedel för att minimera distraktioner i ett fotografi och leda ögat dit vi vill.

När vi fotograferar monokromt eliminerar vi detta problem helt och hållet. Vi fokuserar inte längre på vilken färg tröjan har, eller blommorna i bakgrunden; inte ens ögonfärgen. Det vi kan fokusera på är kontraster, ljus, skugga och komposition. Att fotografera monokromt är en lek med ljus - vilka skuggor ser vi, vilka ser vi inte, hur får vi vårt motiv att sticka ut utan hjälp av färger och skimmer.

Att fotografera svart/vitt är ett redskap man ska använda varsamt, för att lyckas med monokroma fotografier måste man först förstå ljuslära, kontraster och komposition.

Det är svårt att fotografera utan färger, men det hjälper oss att fokusera på det viktiga.
Back to Top